Categories EgyébTest és lélek

SZEPTEMBER 29. A KÁVÉ VILÁGNAPJA

Szeptember 29. a kávé világnapja. Mi, magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Összehasonlításképpen: a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi (5,7 és 4,5 kiló/év). Négy kávéfogyasztóból három a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor a fiatalabbak között egyre népszerűbbek az instant kávék és a kapszulás megoldások is.

Legendák nyomában

A kávé eredetét legendák övezik. Valószínűleg a neve az etiópiai Kaffa tartomány nevéből származik, innen ered a történet, amely szerint Krisztus előtt 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi egy bizonyos bogyó lelegelése után szokatlanul élénkek. Megkóstolta a termést, ami őt is feldobta, viszont megijedt, hogy valami méreg lehet a növényben, ezért egy apátságba vitte. A szerzetesek pedig rákaptak, és később rájöttek, hogy ha még meg is pörkölik a bogyókat és italt főznek belőle, jobb lesz az íze, hatása pedig megmarad.

A legősibb legenda szerint Gábriel arkangyal közvetítésével Allah adott egy csésze, gyógyító italt Mohamednek, ami fekete volt. Miután a próféta megitta, negyven férfit legyőzött, és negyven nőt lefektetett.

Egy másik történet szerint egy száműzött szufi bölcset a kávécserje gyümölcse mentett meg az éhhaláltól.
A következő legenda egy Phazes nevű arab orvoshoz köti a kávé felfeldezését, aki 900-ban a kávét orvosságként említette.

Ami biztosnak tűnik, az az, hogy az arab világban itták először a kávét és az arabok ismertették meg a világgal a kávécserje örökzöld terméséből, a kávébabból, és vízből készülő koffeintartalmú italt.

A kávé a 20. században

A 20. század eleje óta Brazília a világ legnagyobb kávétermesztője. A teljes mennyiség körülbelül egynegyedét állítja elő ez biztosítja számára az első helyet.

A házi kávépörkölést idővel teljesen kiszorította az ipari késztermék-gyártás.

1901-ben a japán Dr. Sartori Kato bemutatta a nyilvánosságnak az első oldódó kávéport.

Az instant kávét egy angol férfi, George Constant találta fel, aki a terméket Red E Coffee néven dobta piacra 1909-ben. 1921-ban a vállalatok elkezdték reklámozni az előpörkölt, őrölt kávét a háziasszonyok kényelméért.
1938-ban a Nestlé feltalálja a fagyasztva szárított kávét, és megteremti az oldódó kávé kereskedelmi értékesítésének alapjait is.

1946-ban az olasz Achulles Gaggia tökéletesíti a kávégépet, a barna színű kapucinus rendi barátok csuhájáról kapta a gép által készített termék a nevét, a cappucinot.

Mint látjuk a kávé meglehetősen kalandos utat járt be, amíg eljutott kedvenc bögrénkbe.
Kortyoljunk belőle jóízűen!

Isten éltesse a kávét és a kávéfogyasztókat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük