Categories Ezotéria

2018.01.02- TELIHOLD 01.31. KÉK HOLD

2018 rögtön egy megtisztulós, elengedős időszakkal kezdődik, hogy fölösleges terheinktől megszabadulva élvezhessük az Új Év lehetőségeit.

Az év első Teliholdja a Rák jegyében köszönt ránk, (2018. 01. 02. 03:25)  és segítő energiáival arra biztat mindenkit, hogy vizsgálja meg életében mindazokat az elvárásokat, amiknek igyekszik megfelelni. A Teliholdat követő 2 hét energiáinak támogatásával most nagy mélységekbe kaphattok betekintést, hogy feltárjátok a család fogalmával kapcsolatos elvárásokat, mintákat, és az ehhez kapcsolódó gondolati meggyőződéseket.

Tudjátok, mi az a kék hold?  És mégis mitől olyan különleges? Akkor eláruljuk. Ritkán, de előfordul, hogy egy hónapon belül kétszer nő a hold teljes méretére, vagyis kétszer láthatjuk a csillagos égen a teliholdat.
Két telihold egy hónapban  -kék hold

Hogyan lehetséges mindez? Nos, azon egyszerű oknál fogva, hogy a holdciklusok megközelítőleg 28 naposak. Már pedig a 31 napos hónapokban előfordulhat, hogy a hónap első egy-két napjában és ugyanezen hónap utolsó egy-két napjában is telihold  ragyog az égen. Mindig a második, tehát a hónap utolsó napjaiban felbukkanó teliholdat nevezzük kék holdnak. (2018. 01. 31. 14:27)

A jelenség nem mondható túlzottan gyakorinak, általában két-három évente kerülhet rá sor. És ezekben az években értelemszerűen 13 teliholdat figyelhetünk meg. Mágikusnak tűnik, igaz? Valójában az is, még az asztrológia is kiemelten foglalkozik a kék hold jelenségével.
Képtalálat a következőre: „kék hold”

Az elnevezés valójában egy véletlenül – már ha egyáltalán léteznek véletlenek – kipattant ötlet eredménye. James Hugh Pruett amatőr csillagász még 1937. augusztus 21-én gondolta úgy, hogy kék holdnak nevezi az éppen az égbolton látott teliholdat. Augusztus 21. – vagyis az a telihold nem is volt kék hold, hiszen ebben az évben 12 teliholdat számoltak össze a bűvös 13 helyett.

Deborah Byrd, az Earth & Sky rádió producere a hetvenes évek végén talált egy feljegyzést a 13 teliholdas évekről. Ő kezdte el használni a kék hold  megnevezést a rádiójában az egyazon hónapon belüli második teliholdra.
A holdfázisok 29,530589 naponként ismétlődnek, és egy naptári hónap is majdnem ennyi napból áll, ezért általában havi egy teliholdat láthatunk. Mivel egy naptári hónap van, hogy több, mint 29 napból áll, ha a telihold a hó elejére esik, akkor még ugyanebben a hónapban láthatunk még egyet. Ezt a jelenséget – egészen pontosan a hó második teliholdját – nevezzük Kék Holdnak.

Az angol nyelv kedveli ezt a kifejezést: „once in a blue moon”= nagyritkán, sohanapján, azért ennyire nem ritka ez a jelenség. A kifejezés már 400 éve létezik az angolban, de jelentése korszakonként változott.

Mai értelemben a Blue Moon, vagyis Kék Hold jelensége 2,5 évente ismétlődik, de olyan is volt már, hogy 3 hónap alatt kétszer bukkant fel a Kék Hold. A legutóbbi ilyen jelenséggel 2012. augusztusában találkozhattunk.

Létezik olyan eset, amikor a Hold tényleg kéknek látszódik: nagy a valószínűség erre nagy vulkánkitörések után, amikor a légkörbe kerülnek korom- és hamuszemcsék. Kéknek látták állítólag 1883-ban, az indonéziai Krakatau vulkán kitörésekor, és 1983-ban, a mexikói El Chichon erupciója után is.

 

Képtalálat a következőre: „kék hold”

 

A Kék Hold kifejezés gyakran jelenik meg különböző angol nyelvű dalokban, mint a szomorúság és a magány szimbóluma:

“Blue moon, | You saw me standing alone, | Without a dream in my heart, | Without a love of my own.”

Spirituális szempontból azokban a hónapokban, amikor két teliholdas éjjel van, olyankor a teremtőerő kirobbanóan hatékony. A jelenség idején a kívánságok, az akarat, a vágyak nagyobb lendületet kapnak, és ezért nagyobb valószínűséggel válhatnak valóra. Angolszász területeken szeánszokat és meditációkat tartanak. Teremtőerőnk megsokszorozódik.

A Hold, női princípium, ezért a nőiség, a női minőség fontos szerephez jut, teliholdkor még inkább. Ilyenkor érdemes a nőiségünkről, a nőiségünkért meditálni.

Férfiak pedig a “nőiesebb”, intuitívebb oldalukat, az empátiát, az érzelmek kifejezését gyakorolhatják.

Képtalálat a következőre: „kék hold”

 

Varázslatos teli hold

A Telihold – az Újholddal ellentétben – arra lehet alkalom, hogy jókívánságaidat, azaz azt, hogy mit szeretnél, ezt megfogalmazd magadnak, ráadásul minél pontosabban (erre nagyon figyelj! mert a végén pont AZ teljesül), nos, hogy megfogalmazd, amit fontosnak tartasz a következő időszakodban (mondjuk a következő Teliholdig).
Ez lehet jó(l)léttel, bőséggel, lelki és anyagi gazdagsággal egyaránt kapcsolatos (jó)kívánságod.

Gondold végig, hogy neked mire lehet/van igazán szükséged, és csináld meg ezt a gyakorlatot, rítust lehetőleg még ma. Írd fel a kívánságodat egy gyertyára – és  már varázsolhatsz is.

Hogyan írhatsz a gyertyára?

Nem fontos, hogy amit írsz, az pontosan látszódjon, sőt. Magadnak csinálod, neked kell tudnod, mit szeretnél, mire vágysz. Az íráshoz használhatsz kifogyott golyóstollhegyet, de nem lesz baja annak a golyóstolladnak sem, amit amúgy folyamatosan írásra használsz még. De használhatsz természetesebb anyagokat: hegyezett faágacskát, rózsatüskét stb.

Miután ráírtad a kívánságodat a gyertyára – ezt írhatod körbe-körbe akár spirálszerűen vagy vízszintes, függőleges sorokba –, nos ezt követően helyezd a gyertyádat egy háborítatlan, mondhatjuk így is akár, szent helyre az otthonodban. Jó, ha van egy ilyen helyed – lehetnek itt a kedves, a spritualitást, a bevonzást jelentő és segítő tárgyaid, képeid, eszközeid, kártyáidat.

Gyújtsd meg a gyertyádat, és hagyd teljesen leégni. Van olyan ismerősöm, aki ott hagyja a gyertyáját, úgy értem, ha el is megy közben otthonról. Én nem tenném. Tehát akkor csináld ezt a rítust, amikor ott tudsz tartózkodni egészen addig abban a térben, amíg a gyertyád le nem ég.

 

Képtalálat a következőre: „kék hold”

 

www.noikoktel.hu